Recepti

Juha iz karamelizirane čebule (Predjed)

Juha iz karamelizirane čebule

Cas priprave:
15 minut

Cas pecenja:
35 minut

Plin:
indirektna

Oglje:
indirektna

Priprava

  1. Čebulo prerežite na pol. Vzemite velik kos ALU folije in nanjo položite čebulo, timijan, sladkor in rastlinsko olje ter dobro zavijte.
  2. Folijo položite na rešetko žara na oglje in pecite 2 uri. Če uporabljate plinski žar, pecite na srednji do visoki temperaturi – indirektni način.
  3. Piščančje perutničke posolite in popoprajte. Pecite jih 45 minut, da postanejo hrustljavo zapečene.
  4. V veliko ponev vlijte 2 litra vode. Dodajte hrustljavo zapečene perutničke in pustite, da se kuhajo 1 uro. Kuhanim perutničkam odstranite kosti in meso narežite na koščke.
  5. Po dveh urah pečenja vzemite čebulo z žara in odprite folijo. Čebula mora biti karamelizirana in mehka. Pustite, da se ohladi (5 minut). Tekočino, ki je nastala pri pečenju čebule prelijte k juhi, v kateri so se kuhale preutničke.
  6. Čebulo olupite, narežite na koščke in dodajte k juhi. Dodajte še narezano meso
  7. Juho solite in poprajte po okusu, dodajte Worcester omako in postrezite s popečenim kruhom in sirom.

Sestavine

Sestavine za 6 osebe

800 g piščanjčjih krilc
2 jušni žlici oljčnega olja
  ščep morske soli
1 kg čebule
15 g svežega timijana
2 jušni žlici rastlinskega olja
2 jušni žlici rjavega sladkorja
2 l vode
  malo Worcester omake
30 ml Brandyja
  sol in poper po okusu

Piščančje Quesadille (Predjed)

Piščančje Quesadille

Cas priprave:
35 min.

Cas pecenja:
Temperatura v sredici 82°C

Težavnost:
Srednje

Plin:
Direktna

Oglje:
Direktna

Priprava

 

Pozor: Pišcancje prsi mariniramo že dan prej. Pred peko jih pravocasno vzamemo iz hladilnika.

Marinado pripravimo tako, da naribamo skorjo limete, strok cilija narežemo na majhne kolobarje in dodamo rožmarin. Na drobne košcke narežemo tudi cesen, vse skupaj pa prelijemo z olivnim oljem in sokom limete.

Vse ostale sestavine za nadev zmešamo po želji. Pišcancje prsi pecemo na direktni vrocini 5-7 min. Proti koncu casa pecenja na rešetko dodamo tudi tortilje in jih pogrejemo. Nadev nato enakomerno razporedimo, ga zacinimo in zvijemo tortilje.

 

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

100g Ledenke
1 Paradižnik
1 Kumarica
1 Strok cilija
1 Mango
50g Creme Fraiche
Sol&poper
4 Tortilje
80g Naribanega ementalca
200g Pišcancjih prsi
1 Limeta
1 Strok cilija
1 vejica Svežega rožmarina
2 Stroka cesna
50ml Olivnega olja

Popečen feta sir (Zelenjava in priloge)

Popečen feta sir

Cas priprave:
20 min.

Cas pecenja:
10-15 min.

Težavnost:
Srednje

Plin:
Direktna

Oglje:
Direktna

Priprava

  1. Paprike razpolovimo in odstranimo sredice, cebule pa olupimo in oboje narežemo na majhne košcke. Zelenjavo nato položimo v posodo, dodamo olje, sol, poper in nekaj medu ter dobro premešamo. Sestavine prestavimo v aluminijasto posodico in pecemo na žaru 10-12 minut na srednji vrocini.
  2. Med peko zelenjave bucke prerežemo po dolžini, tako da dobimo tanke trakce, prepolovimo tudi feta sir. Na sredino 3-4 buckinih trakcev položimo polovicko sira in jo obvijemo. Premažemo z oljem in zavitek pecemo pri visoki vrocini, na vsaki strani 1-2 minuti. Na koncu dodamo tudi sol in poper.
  3. Popeceno zelenjavo premešamo s pestom iz bazilike in razdelimo po krožnikih. Na vsak krožnik dodamo tudi en sirno-bucni zavitek.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

Po 1 Zelen, rumen in rdec strok paprike
3 Rdece cebule
3-4 Olivnega olja
Sol, poper
1 jedilna žlica Medu
2 Veliki bucki
2 Feta sira
3 jedilne žlice Pesta iz bazilike

Piščančji tapasi (Perutnina)

Piščančji tapasi

Cas priprave:
20 min.

Cas pecenja:
10 min.

Težavnost:
Lahko

Plin:
direktna

Oglje:
direktna

Priprava

Timijan in rožmarin na drobno sesekljamo, dodamo olivno olje in česen ter dobro premešamo. Fileje piščančjih prsi narežemo na ozke trakce (dolžina 8-10 cm, debelina 1,5 cm), jih solimo, rahlo popramo in pustimo marinirati v mešanici olja in začimb. Ko se trakci navzamejo arome, jih vzamemo iz marinade in popivnamo s papirnato brisačo. Liste žajblja prepolovimo in nataknemo na nabodalo med posameznimi kosi mesa. Pečemo pribl. 10 minut, med peko nabodala večkrat obrnemo. Piščančje koščke serviramo tako, da jih po sredini prerežemo, posamezen kos pa skupaj z olivo nataknemo na zobotrebec.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

4 kosi filejev piščančjih prsi
1 strok drobno sesekljanega česna
nekaj soli, popra
2 vejici rožmarina
2 vejici svežega timijana
nekaj olivnega olja
15 majhnih listov žajblja (ali 4 veliki, ki jih razpolovite po dolžini)
8 kosov zelenih oliv, brez koščic

Piščanec na žaru s paradižnikovo salso (Perutnina)

Piščanec na žaru s paradižnikovo salso

Cas priprave:
20 minut

Cas pecenja:
45 minut

Težavnost:
preprosta

Plin:
posredno

Oglje:
posredno

Priprava

V KUHINJI:

Grobo nasekljajte česen, čili in timijan ter vse skupaj zmešajte s temnim pivom. Piščanca znotraj in zunaj začinite z veliko soli in popra. Posodico za peko piščanca napolnite z mešanico s pivom in nanjo položite piščanca.

Paradižnike narežite na štiri dele in grobo nasekljajte baziliko. Paradižniku in baziliki dodajte sir feta, sol in poper.

 

PRI ŽARU:

Žar pripravite za posredno močno toploto. Stojalo za peko perutnine postavite na rešetko za peko GBS® in piščanca pecite okrog 30 minut. Nato dodajte paradižnikovo mešanico in vse skupaj pecite še nadaljnjih 15 minut. Stojalo za peko perutnine odstranite z žara, piščanca razrežite in ga postrezite s pečenimi paradižniki.

 

Dodaten nasvet:

V piščancu in omaki uživajte ob hrustljavi solati ter mehkem, doma pečenem kruhu.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

1 celi piščanec
3 vejice timijana
4 stroki česna
1 pekoča paprika
½ temnega piva, če je mogoče porter
  Sol in poper
10 paradižnikov
1 pest sveže bazilike
250 g sira feta, narezanega na kocke

Špikana ribja nabodala (Ribe in morski sadeži)

Špikana ribja nabodala

Cas priprave:
15 min.

Cas pecenja:
5-10 min.

Težavnost:
Lahka

Plin:
Indirektna

Oglje:
Indirektna

Priprava

Šalotko, ingver in cesen olupimo in narežemo na majhne košcke. Strok cilija razpolovimo in prav tako narežemo na majhne košcke. Obe sorti olja premešamo z limoninim sokom, lupino in javorjevim sirupom ter dodamo košcke šalotk, ingverja, cesna in cilija.

Ribje medaljone umijemo, jih posušimo, položimo v posodo in dodamo marinado. Pokrito posodo postavimo v hladilnik in pustimo marinirati 1-2 uri.

Limoski travi odrežemo vrhove, z nožem ali lesenim nabodalom navrtamo luknje in dodamo po en medaljon lososa in morskega psa ter tako ustvarimo nabodala.

Olupimo manga in avokada, jih narežemo na trakce in razporedimo po krožnikih.

Ribja nabodala vzamemo iz posode za mariniranje, jih pobrišemo s kuhinjsko brisaco, dodamo sol in poper ter pecemo na visoki vrocini 4-6 minut iz vsake strani. Nato jih razporedimo po trakcih avokoada in mangov. Na krožnik dodamo tudi nekaj marinade, koriandra ali kreše.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

4 Medaljoni lososa (po 50 g)
4 Medaljoni morskega psa (po 50 g)
1 Šalotka
20g Ingverja
1 Strok cesna
1 Strok rdecega cilija
2 jedilni žlici Sezamovega olja
4 jedilne žlice Olivnega olja
1 Cela limona, sok in lupina
2 jedilni žlici Javorjevega sirupa
4 Limonske trave
2 Zrela manga
2 Zrela avokada
Koriander ali kreša za posip

Kozice s česnom v marinadi iz arašidov in limete (Ribe in morski sadeži)

Kozice s česnom v marinadi iz arašidov in limete

Cas priprave:
30 min.

Cas pecenja:
4 min.

Težavnost:
Enostavno

Plin:
Direktna

Oglje:
Direktna

Priprava

Sestavine za marinado spasiramo s kuhinjskim mikserjem. Dobljeno maso prelijemo v posodo in dodamo sol. Kozice mariniramo v posodi z zaprtim pokrovom na sobni temperaturi med 20 in 30 minut Žar pripravimo za direktni način peke pri visoki temperaturi (220° C).Kozice pečemo pod zaprtim pokrovom, dokler sredica ne postane bele barve (2 do 4 minute).Med peko kozice obrnemo (1-krat do 2-krat). Preden serviramo, pokapamo s sokom limete.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

750 g velikih kozic z odstranjeno lupino in drobovjem
1 sr. velika limeta, narezana na koščke
60 ml arašidovega olja
60 ml sojine omake brez soli
3 jedilne žlice arašidov, nesoljenih
½ čajne žlice soka limete
2 jedilni žlici olivnega olja
2 jedilni žlici sezamovega olja
2 jedilni žlici grobo sesekljanih svežih listov bazilike
2 jedilni žlici grobo sesekljanega svežega ingverja
1 velik grobo sesekljan strok česna
1 čajna žlica pekoče čili omake
1 ščepec soli

Losos na posteljici iz ananasa (Ribe in morski sadeži)

Losos na posteljici iz ananasa

Cas priprave:
15 min.

Cas pecenja:
Pribl. 20 min

Težavnost:
Srednje

Plin:
Indirektna / direktna

Oglje:
Indirektna / direktna

Priprava

Ananas olupimo, odstranimo sredico in razrežemo na 4 rezine. Limono razcepimo na 6 kosov, mlado čebulo pa razrežemo na majhne obročke. Nato olupimo ingver in ga razrežemo na majhne koščke. Iz soka limete, olja, sojine omake, sladkorja in ingverja pripravimo marinado. Očiščen losos in rezine ananasa položimo v vrečko za zamrzovanje, prilijemo marinado, zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada enakomerno razporedi. Vrečko za 1 uro položimo v hladilnik in jo občasno obrnemo. Medtem v majhni ponvi previdno spražimo sezamova semena. Ko lososa vzamemo iz vrečke za mariniranje, ga s kožno stranjo navzdol položimo na 20 cm kos močne alu folije, ki jo nato prepognemo in zapremo. Pečemo 10 minut na indirekten način, nato folijo razgrnemo in pečemo še dodatnih 10 minut. Ananas pečemo na direkten način 5 minut (po 2½ min obrnemo). Med peko mora biti pokrov zmeraj zaprt. Lososa po koncu peke rahlo solimo in popramo in garniramo z rezino ananasa, četrt limone, popraženim sezamom in mlado čebulo. Kot dodatek lahko serviramo tudi koščke kruha, ki smo jih pokapali s sezamovim oljem in na hitro popekli.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

500 g lososa s kožo
0,5 kosa ananasa
1 kos limone
½ svežnja mlade čebule
1 jedilna žlica sezamovih zrnc
3 jedilne žlice soka limete
3 jedilne žlice sezamovega olja
3 jedilne žlice sojine omake
1 jedilna žlica rjavega sladkorja
1 jedilna žlica svežega ingverja
Nekaj soli in popra

Pokrovače v vinu (Moules Mariniéres) (Ribe in morski sadeži)

Pokrovače v vinu (Moules Mariniéres)

Cas priprave:
15 minut

Cas pecenja:
20 minut

Težavnost:
srednja

Plin:
neposredno

Oglje:
neposredno

Priprava

V KUHINJI:

Splaknite školjke in preverite, ali so sveže. To ugotovite tako, da potrkate na odprto školjko. Zavrzite vse školjke, ki se ne zapirajo. Na drobno nasekljajte zelenjavo.

 

PRI ŽARU:

Žar pripravite za neposredno močno toploto. Vok postavite na rešetko za peko GBS® in pustite, da se segreje. V vroč vok vlijte olje in dodajte zelenjavo. Sotirajte jo s karijem v prahu. Nato dodajte školjke in dobro premešajte. Dodajte belo vino in kuhajte, dokler ga polovica ne izhlapi. Na koncu dodajte smetano in začinite s soljo ter poprom. Takoj postrezite.

 

Dodaten nasvet:

Odlične so z ocvrtim krompirčkom in majonezo tarragon.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

2 kg pokrovač
2 korenčka
2 čebuli
1 šop mlade čebule
2 stroka česna
2 žlici karija v prahu
500 ml belega vina
500 ml smetane
  Olje za cvrtje

Spare Ribs v medenem plaščku (Svinjsko meso)

Spare Ribs v medenem plaščku

Cas priprave:
1,5h

Cas pecenja:
Pribl. 1,5h

Težavnost:
Srednje

Plin:
Indirektna

Oglje:
Indirektna

Priprava

 

Mesarja prosimo, da iz rebrc odstrani notranjo kožno membrano. Ce to pocnete sami, vam priporocamo, da z ravnim izvijacem predrete membrano do kosti, jo odrežete in odstranite v enem kosu.

Ostale sestavine zmešamo na sobni temperaturi. Rebrca premažemo z marinado in pustimo stati približno 2 uri (ne v hladilniku).Rebrca tako na plinskem kot tudi na žaru na oglje pecemo na indirekten nacin, lahko jih tudi dimimo v smokerju.

Po rešetki jih razporedimo tako, da je notranja stran obrnjena navzdol. Po 30 minutah indirektne peke jih ponovno premažemo z marinado. Nasvet za posebno aromo: po oglju razporedimo 2 paketa mokrih in 1 paket posušenih aromaticnih sekancev in rebrca zadimimo.

Rebrca so pecena, ko zacne meso odstopati od kosti. Kot prilogo lahko ponudimo mariskatero živilo, recimo solato, bagete, pomfrit, itd

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

3-4 Velike svinjske rebrce
5-6 jedilnih žlic Ketchupa
5-6 jedilnih žlic Medu
1-2 cajni žlicki Cili kosmicev
½ cajni žlicki Blage paprike
2 jedilnih žlic Blage soja omake
1 cajne žlicke Jabolcnega kisa
nekaj cimeta

Zarebrnice s solato iz koruze na žaru (Svinjsko meso)

Zarebrnice s solato iz koruze na žaru

Cas priprave:
35 minut

Cas pecenja:
15-20 minut

Težavnost:
srednja

Plin:
posredno/neposredno

Oglje:
posredno/neposredno

Priprava

V KUHINJI:

Na drobno nasekljajte pekočo papriko habanero, česen in baziliko. Zmešajte z ostalimi sestavinami za marinado. Zarebrnice marinirajte vsaj 30 minut. Na drobno nasekljajte mlado čebulo in peteršilj. Prinesite preostale sestavine. Limono prerežite na polovico.

Pečeno koruzo zrežite s storža in jo zmešajte z mlado čebulo, pečenim in olupljenim čilijem, peteršiljem ter sokom popečene limete. Začinite s soljo in poprom.

 

PRI ŽARU:

Žar pripravite za neposredno močno toploto. Na rešetko iz litega železa položite ploščo za peko GBS® in pustite, da se dobro segreje. Specite koruzo na storžih na vseh straneh na neposredni toploti. Nato jih za približno 10 minut položite na del rešetke z posredno toploto. Medtem specite čili. Pecite ga, dokler koža ne postane črna in jo zlahka olupite. Popecite olupek limete. Zarebrnice pecite okrog 3–4 minute na vsaki strani na neposredni toploti na rešetki iz litega železa GBS®.

 

Dodaten nasvet:

Če uporabljate žar na oglje, vam priporočamo uporabo pravega olja in ne briketov, saj bo to dalo zarebrnicam prijeten okus po oglju. Če želite, zarebrnice postrezite s solato iz koruze in doma pečenim kruhom.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

4 zarebrnice, vsaka naj ima 250 g
2 stroka česna
100 ml olivnega olja
1 pekoča paprika habanero
1 šopek bazilike
1 žlička paprike
1 žlička kumine
1 žlica svetlega medu
2 žlici grobe soli
1 žlica celega popra
4-5 storžev koruze
2 mladi čebuli
1 svež čili
1 limeta
  Peteršilj
  Olivno olje
  Sol in poper

Pijani čili (Govedina)

Pijani čili

Cas priprave:
15 minut

Cas pecenja:
30 minut

Plin:
Indirektna

Oglje:
indirektna

Priprava

  1. Vok gourment BBQ Sistema pred uporabo dobro segrejte.
  2. V vroč vok dajte 1 jušno žlico rastlinskega olja in počakajte, da se začne kaditi, preden dodate meso.
  3. Meso posolite, popoprajte in dajte v vok. Neprestano mešajte, da se meso lepo in enakomerno zapeče, tekočina pa izpari. Ko je meso lepo rjavo, ga dajte na eno stran voka.
  4. Dodajte 1 jušno žlico rastlinskega olja in prepražite čebulo, česen in čili. Po 1 minuti praženja dodajte še čili v prahu, kumino in origano. Dobro premešajte.
  5. Dodajte temno pivo stout, fižol, paradižnik in vodo – toliko, da lepo prekrije vse sestavine. Na koncu dodajte še Worcester omako in sladkor.
  6. Čili naj se kuha 30 minut, vsakih 10 minut preverite, kako se kuha. Če izpari preveč tekočine, dodajte vodo. Kuhan čili naj ne bo ne preredek ne pregost.
  7. Postrezite s svežim nasekljanim koriandrom in sirom.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

250 g kakovostne mlete govedine
1 jušna žlica morske soli + 1 jušna žlica sveže mletega črnega popra
2 jušni žlici rastlinskega olja
1 čebula, olupljena in sesekljana
2 stroka česna, naribana
1 majhen rdeč čili, drobno sesekljan
1 jušna žlica čilija v prahu
2 jušna žlica origana
2 jušni žlici kumine
1 jušna žlica Worcester omake
1 jušna žlica rjavega sladkorja muscovado
330 ml temnega piva stout
1 pločevinka paradižnika
1 pločevinka rdečega fižola
  voda

Cheeseburger z gobami in slanino (Govedina)

Cheeseburger z gobami in slanino

Cas priprave:
30 min.

Cas pecenja:
10 min.

Težavnost:
srednje

Plin:
Direktna

Oglje:
Direktna

Priprava

1. V veliki ponvi na srednji vročini popečemo rezine slanine, med peko jih občasno obrnemo. Po 10-12 min jih prenesemo na papirnato brisačo, maščobi, ki je ostala v ponvi pa dodamo olivno olje in gobe, popramo in temeljito premešamo.

2. Žar pripravimo za direkten način peke pri srednji/visoki vročini (200–260 °C).

3. Z vlažnimi rokami iz mletega mesa oblikujemo 4 enakomerne, 2 cm debele pleskavice. Mesa ne smemo stisniti preveč skupaj, da med peko ne postane trdo. Pleskavice na obeh straneh solimo in popramo, s prsti ali z žlico pa na eni strani izdolbemo pribl. 2½ cm široko vdolbino – tako se meso med peko ne bo zvilo in bo enakomerno pečeno.

4. Rešetko pred pričetkom peke očistimo s krtačko. Gobe (klobuki na spodnji strani) in pleskavice pečemo na direkten način pri srednje visoki vročini 8-10 minut pod zaprtim pokrovom. Po polovici pretečenega časa obrnemo. Gobe morajo biti po koncu peke mehke in porjavele. Štručke prerežemo, jih na notranji strani premažemo z oljem in jih dve minuti pred koncem peke položimo na žar (notranja stran mora biti obrnjena na rešetko). Zadnjo minuto peke jih obrnemo in dodamo rezino sira. Po končani peki med oba kosa štručke s sirom dodamo 1 jedilno žlico gorčice, 1 list solate, 1 pleskavico in 2 rezini slanine. Serviramo takoj.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

8 rezin slanine
60 ml olivnega olja
4 kosi Portobello gob (rjavi šampionjoni), 10 cm premera, očiščenih
Nekaj sveže zmletega črnega popra
650 g mletega govejega mesa (delež maščobe 20%)
Nekaj grobe morske soli
4 kosi štručk za hamburgerje, prerezanih
4 rezine Havarti-ja (tanka rezina danske vrste sira)
4 jedilne žlice Gorčice dijon
4 listi zelene solate

Nebraska Beef kotlet (Govedina)

Nebraska Beef kotlet

Cas priprave:
20 min.

Cas pecenja:
10 min.

Težavnost:
Srednja

Plin:
direktna / indirektna

Oglje:
direktna / indirektna

Priprava

Meso najprej speremo pod tekočo vodo in osušimo. V pomaračni sok dodamo zeliščni liker, sol in sladkor ter temeljito premešamo. Šalotke in česen narežemo na velike kose in jih skupaj z rožmarinom dodamo pomarančnemu soku. Kotlete mariniramo na sobni temperaturi v pokriti posodi najmanj 30 minut (najboljše kar čez noč, v hladilniku). Zatem, ko meso vzamemo iz marinade, le-to precedimo skozi fino cedilo, jo prekuhamo in pustimo, da se ohladi. Kotlete položimo na Searing rešetko prižganega žara in pri odprtem pokrovu 1-2 min na hitro popečemo. Nato jih prestavimo na navaden del rešetke in pod zaprtim pokrovom pečemo nadaljnih 6-8 min. Med peko kotlete občasno premažemo z marinado. Potem, ko jih vzamemo iz žara, pustimo stati še 5 minut in serviramo.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

1 kosi kotletov 250-280 g
400 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka
2 cl zeliščnega likerja
10 g grobe soli
2 kosa olupljenih šalotk
1 strok mladega česna
2 vejici rožmarina
Nekaj sveže zmlete soli
Nekaj japonskega popra

Roastbeef z rukolo (Govedina)

Roastbeef z rukolo

Cas priprave:
2 h vklj. čas mirovanja

Cas pecenja:
50 min.

Težavnost:
Enostavno

Plin:
Indirektna

Oglje:
Indirektna

Priprava

Zelišča grobo sesekljamo, gorčico pa zmešamo z sojino omako. Roastbeef mariniramo in posipamo z zelišči. Pustimo stati 2-3 ure (najbolje v hladilniku). Roastbeef položimo v košaro za pečenko in pečemo na indirekten način 30 – 50 min (odvisno od velikosti kosa). Temperatura v sredici mora ob zaključku peke znašati pribl. 60 °C (Medium). Preden roastbeef razrežemo in serviramo, pustimo stati 5 minut. Na žaru lahko kot prilogo spečemo tudi svež kormpir v foliji.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

1 kg roasbeefa (goveji hrbet)
50 g rožmarina
50 g timijana
50 g rukole
30 g Gorčice dijon
30 ml sojine omake

Korejski vok (Govedina)

Korejski vok

Cas priprave:
15 minut

Cas pecenja:
35 minut

Težavnost:
srednja

Plin:
neposredno

Oglje:
neposredno

Priprava

V KUHINJI:

Za marinado zmešajte vse začimbe. Meso narežite na trakce. Meso marinirajte vsaj 30 minut. Zelenjavo narežite na trakce. Nasekljajte zelišča.

 

PRI ŽARU:

Žar pripravite za neposredno močno toploto. Vok postavite na rešetko za peko GBS® in pustite, da se segreje. Ko je vok vroč, dodajte olje. Meso rjavo zapecite, nato ga vzamite iz voka. Zelenjavo sotirajte, nato dodajte meso in sveža zelišča. Začinite s sojino omako.

 

Dodaten nasvet:

Uporabite sezonsko zelenjavo.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

800 g filiranih zrezkov
½ koničastega zelja
1 rdeča paprika
2 korenčka
1 šop mlade čebule
1 šop zelenih špargljev
2 šalotki
1 strok česna
1 žlica paprike
1 žlica rjavega sladkorja
½ žličke ingverja
½ žličke kardamoma
½ žličke česna v prahu
½ žličke kajenskega popra
½ žličke soli
  Sojina omaka
  Sveža zelišča
  Olje za cvrtje

Italijanska pica – klasična (Pizza in kruh)

Italijanska pica – klasična

Cas priprave:
3 ure in 15 minut (vključno z vzhajanjem)

Cas pecenja:
15 minut

Težavnost:
srednja

Plin:
neposredno

Oglje:
neposredno

Priprava

V KUHINJI:

Zmešajte vodo, pivo, olje in kvas. Dodajte moko durum in sol ter dobro premesite. Počasi dodajajte moko tip 00, da zagotovite ustrezno sestavo. Testo razdelite v 150-gramske hlebčke za mini pice in 250-gramske hlebčke za večje pice. Vsak hlebček testa oblikujte v lepo kroglo, jo pokrijte s prozorno folijo in pred uporabo pustite počivati v hladilniku vsaj 3 ure. Razvaljajte testo in nanj namažite paradižnikovo omako, sir, dodatke in še več sira – v tem vrstnem redu.

 

PRI ŽARU:

Žar pripravite za neposredno toploto. Kamen za peko namestite na ploščo za peko ali rešetko za peko GBS® in pustite, da se 15 minut segreva. Pladenj s pico položite na kamen za peko in jo pecite 15–20 minut.

 

Dodaten nasvet:

Pico obložite s pršutom, mocarelo in svežo baziliko. Več sestavin kot dodate, dlje se bo pica pekla. Med peko bodite pozorni, da se testo ne zapeče preveč.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

350 ml mrzle vode
100 ml piva
50 ml olja
15 g svežega kvasa (približno 5 g suhega kvasa)
2 žlički grobe soli
150 g pirine durum moke
500 g italijanske moke (tip 00)
  Dodatki po vaši izbiri

Deep-pan pica (Pizza in kruh)

Deep-pan pica

Cas priprave:
60 minut

Cas pecenja:
15-20 minut

Težavnost:
srednja

Plin:
posredno

Oglje:
posredno

Priprava

V KUHINJI:

V mešalniku zmešajte kvas, vodo in olje, dodajte nekaj moke in dobro premešajte. Med mešanjem testa dodajajte sol, sladkor in preostanek moke, dokler testo ni mehko (ne preveč lepljivo ne preveč suho). Testo naj vzhaja na dvojno velikost (okrog 45 minut).

Zdaj ga previdno razdelite na dva enako velika kosa in ju položite na pomokano površino (če je mogoče, uporabite moko durum).

Z valjarjem previdno razvaljajte testo in ga s prsti razporedite po namaščeni plošči iz litega železa. Premažite ga s paradižnikovo omako, nanjo položite veliko kakovostnega sira in dodatke po izbiri.

 

PRI ŽARU:

Žar pripravite na posredno srednjo toploto. Ploščo iz litega železa položite na rešetko za peko GBS® in pico pecite okrog 15–20 minut, odvisno od debeline dodatkov.

Preden jo postrežete, jo potresite še z listi bazilike.

 

Dodaten nasvet:

Namesto navadne moke uporabite polnozrnato moko, moko graham ali grobo pšenično moko.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

25 g svežega kvasa (približno 8,5 g suhega kvasa)
200 g italijanske moke (tip 00)
200 g moke durum
300 ml mlačne vode
2 žlici olivnega olja
½ žličke soli
1 žlička sladkorja
  Olivno olje

Kruh Fougasse (provansalski kruh) (Pizza in kruh)

Kruh Fougasse (provansalski kruh)

Cas priprave:
30 minut

Cas pecenja:
25 minut

Težavnost:
srednja

Plin:
posredno

Oglje:
posredno

Priprava

V KUHINJI:

V skledi zmešajte vodo, sol in kvas. Dodajte moko durum in mešajte, da testo postane mehko.

Dodajte italijansko moko in mešajte še nekaj minut (testo mora biti precej mokro).

Odstranite posodico s stojala za peko perutnine in ga obložite s papirjem za peko. Testo položite na dno posode in po njem potresite rožmarin in timijan.

Pokrijte ga in ga pustite vzhajati eno uro.

 

PRI ŽARU:

Žar pripravite za posredno močno toploto.

Po kruhu pokapljajte olivno olje, potresite z morsko soljo in ga pecite okrog 25 minut, dokler ni zlatorjav in hrustljav.

 

Dodaten nasvet:

Testu lahko dodate sušen paradižnik in olive.

Sestavine

Sestavine za 4-6 osebe

800 g italijanske moke (tip 00)
250 g moke durum
30 g svežega kvasa (približno 10 g suhega kvasa)
20 g sladkorja
  Morska sol
600 ml vode
2 vejici svežega timijana
2 vejici svežega rožmarina
  Olivno olje

Jagnjetina za prste polizat (Divjad)

Jagnjetina za prste polizat

Cas priprave:
10 minut

Cas pecenja:
1 uro 45 minut

Težavnost:
Srednje

Plin:
Direktna

Oglje:
Direktna

Priprava

  1. Jagnječemu plečetu odstranite odvečno maščobo in ga narežite na približno 2,5 cm velike kose. Korenček, šampinjone in čebulo narežite na večje kose. Neolupljen krompir narežite na rezine in ga še enkrat sperite pod vodo.
  2. Žar pripravite za direkten način peke – srednja do visoka temperatura. V vročem voku popecite meso (5 minut) in ga med pečenjem solite in poprajte. Ko je meso popečeno, ga dajte na eno stran voka. Dodajte 25 g masla in 5 minut pražite zelenjavo s timijanom, da se zelenjava zmehča.
  3. Meso in zelenjavo premešajte, prilijte vino in nato dodajte še moko. Žar nastavite na nizko temperaturo in prilijte jušno osnovo. Po vrhu obare enakomerno razporedite krompir in koščke preostalega masla. Pokrijte s folijo, ki jo odstranite po 40 minutah in nato kuhajte še dodatnih 45 minut.
  4. Ohlajeno postrezite z vloženo rdečo peso ali rdečim zeljem.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

1 kg jagnječjega plečeta
1,2 kg neolupljenega krompirja (umitega)
100 g šampinjonov
4 olupljene korenčke
2 veliki čebuli
1 vejica timijana
50 g moke
50 g masla
1 l piščančje jušne osnove
50 ml rdečega vina
  malo rastlinskega olja

Sadna pita z mandljevo kremo (Sladica)

Sadna pita z mandljevo kremo

Cas priprave:
20 minut

Cas pecenja:
35 - 45 minut

Plin:
Indirektna

Oglje:
Indirektna

Priprava

  1. Razvaljano testo položite v veliko ALU posodico in pustite, da počiva 30 minut.
  2. Ko testo počiva, pripravite mandljevo kremo. Maslo zmešajte s sladkorjem, mandlji, moko, jajci in amaretto likerjem. Nadev mora biti gladek in kremast.
  3. S češnjevo marmelado premažite testo in nanjo razporedite mandljevo kremo. Razmažite s paletnim nožem.
  4. Rezine hrušk razporedite po nadevu. Pito pecite (indirekten način) na kamnu za pizzo 35 - 45 minut, dokler ni zlato rjava.
  5. Ohlajeno posipajte s sladkorjem v prahu.

Sestavine

Sestavine za 6 osebe

375 g listnatega testa
75 g zmehčanega masla
75 g rjavega sladkorja muscovado
75 g zmletih mandljev
50 g moke
2 razžvrkljani jajci
4 jušne žlice češnjeve marmelade
2 olupljeni in narezani hruški
2 jušni žlici amaretto likerja
  sladkor v prahu za posip

Čokoladni kolač z mangom (Sladica)

Čokoladni kolač z mangom

Cas priprave:
Pribl. 1 h

Cas pecenja:
40 min.

Težavnost:
Srednja

Plin:
Indirektna

Oglje:
Indirektna

Priprava

Čokolado skupaj z maslom raztopimo na vročini, dodamo rumenjak jajc, med mešanjem počasi dodajamo še rum. Beljaku dodamo sol, mešanico stepemo in počasi dodajamo sladkor. Pridobljen sneg skupaj z mešanico moke in pecilnega praška dodamo čokoladni masi in vse skupaj prelijemo v globoko okroglo aluminijasto posodico z maslom in moko na dnu. Posodico postavimo na žar in pečemo 35 - 40 minut pod zaprtim pokrovom na pribl. 160° C (nizka vročina). Po preteku časa pustimo stati, da se kolač ohladi. Mange narežemo v obliki romba. Ostanke ločimo od jedra, jih spasiramo in premešamo z sladkorjem, sokom in lupinami limon, vanilijo in medom. Nato dodamo koščke mangov rombastih oblik in mariniramo. Kolač posipamo s sladkorjem v prahu ali kakavom, razrežemo na kose in serviramo skupaj z mango-ragoujem in kokosovo kremo.

Sestavine

Sestavine za 6 osebe

150 g čokolade za kuhanje
75 g masla
3 jajca
2 cl ruma
1 ščepec soli
100 g sladkorja
100 g moke
1 čajna žlica pecilnega praška
3 kosi tajskega manga
2 jedilni žlici sladkorja
1 kos limone (sok in lupina)
1 kos stroka vanilije
6 korglic kokosove kreme

Ameriške palačinke (Sladica)

Ameriške palačinke

Cas priprave:
15 minut

Cas pecenja:
30 minut

Težavnost:
srednja

Plin:
neposredno

Oglje:
neposredno

Priprava

V KUHINJI:

Raztopite maslo. Iz stroka vanilije postrgajte semena. Zmešajte vse sestavine in testo mešajte, dokler ni gladko.

 

PRI ŽARU:

Žar pripravite za neposredno močno toploto. Ploščo iz litega železa položite na rešetko za peko GBS®, na ploščo vlijte nekaj olja in pustite, da se segreje. Na ploščo vlijte nekaj testa (3 do 4 majhne žlice) in pustite, da se palačinke rjavo zapečejo. 1–2 minuti na vsaki strani.

 

Dodaten nasvet:

Če želite, postrezite z javorjevim sirupom in svežim jagodičevjem. Za drugačen okus testu dodajte lupino sveže pomaranče in/ali limone.

Sestavine

Sestavine za 4 osebe

150 g navadne moke
½ stroka vanilije
200 ml mleka
50 ml piva
1 jajce
1 žlica sladkorja
1 žlička pecilnega praška
  Ščepec soli
25 g masla
  Olje za cvrtje