Weber Slovenija
Cheeseburger z gobami in slanino


Cas priprave
30 min.
Cas pecenja
10 min.
Težavnost
Srednje
Plin
direktna
Oglje
direktna
Sestavine za 4 osebe
8 rezin | slanine |
60 ml | olivnega olja |
4 kosi | Portobello gob (rjavi šampionjoni), 10 cm premera, očiščenih |
Nekaj | sveže zmletega črnega popra |
650 g | mletega govejega mesa (delež maščobe 20%) |
Nekaj | grobe morske soli |
4 kosi | štručk za hamburgerje, prerezanih |
4 rezine | Havarti-ja (tanka rezina danske vrste sira) |
4 jedilne žlice | Gorčice dijon |
4 listi | zelene solate |
Priprava
1. V veliki ponvi na srednji vročini popečemo rezine slanine, med peko jih občasno obrnemo. Po 10-12 min jih prenesemo na papirnato brisačo, maščobi, ki je ostala v ponvi pa dodamo olivno olje in gobe, popramo in temeljito premešamo.
2. Žar pripravimo za direkten način peke pri srednji/visoki vročini (200–260 °C).
3. Z vlažnimi rokami iz mletega mesa oblikujemo 4 enakomerne, 2 cm debele pleskavice. Mesa ne smemo stisniti preveč skupaj, da med peko ne postane trdo. Pleskavice na obeh straneh solimo in popramo, s prsti ali z žlico pa na eni strani izdolbemo pribl. 2½ cm široko vdolbino – tako se meso med peko ne bo zvilo in bo enakomerno pečeno.
4. Rešetko pred pričetkom peke očistimo s krtačko. Gobe (klobuki na spodnji strani) in pleskavice pečemo na direkten način pri srednje visoki vročini 8-10 minut pod zaprtim pokrovom. Po polovici pretečenega časa obrnemo. Gobe morajo biti po koncu peke mehke in porjavele. Štručke prerežemo, jih na notranji strani premažemo z oljem in jih dve minuti pred koncem peke položimo na žar (notranja stran mora biti obrnjena na rešetko). Zadnjo minuto peke jih obrnemo in dodamo rezino sira. Po končani peki med oba kosa štručke s sirom dodamo 1 jedilno žlico gorčice, 1 list solate, 1 pleskavico in 2 rezini slanine. Serviramo takoj.